poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto ,,Shrek''.

Pyszne i lekkie ciasto, idealne na podwieczorek. Na pewno posmakuje dzieciom. Nie jest za słodkie, takie w sam raz. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)



Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa zielona:
1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
3 budynie waniliowe

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 zielona galaretka

Dodatkowo:
2 paczki delicji ( około 30 dag łącznie )
2 zielone galaretki

Wykonanie;
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę, ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

2. W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy do lodówki.

4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.

5.  Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

6. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho, aż chciałoby się zjeść kawałeczek do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie (Smakowicie) wygląda ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę taką kosteczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciacho jest pyszne, robiłam je kilka razy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz:)

      Usuń