czwartek, 17 marca 2016

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem podana w bułeczkach.

Niby zwykła jajecznica, ale niezwykle pyszna. Z dużą ilością szczypiorku. Podałam ją w świeżutkich i pachnących bułeczkach. Polecam przygotować na śniadanie lub kolację. Do jej przyprawienia użyłam bogatej i aromatycznej mieszanki ziół i przypraw:  przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:
 6 średnich cebul
5 jajek
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz mielony do smaku
szczypta przyprawy gosposi
4 bułki typu kajzerki

Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę do miękkości ( uważamy, żeby cebula za mocno się nie przypiekła. Podczas duszenia cebulę oprószamy solą, szybciej nam zmięknie w czasie duszenia.

2. Do miski wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy widelcem. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy. W bułkach ścinamy wierzchy i wydrążamy środek.

3. Do uduszonej cebuli wlewamy jajka i smażymy do odpowiedniej konsystencji, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.

4. Jajecznicę nakładamy do bułeczek i podajemy. Wierzch możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

5. Smacznego.

4 komentarze: