Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach i już nie można 
się doczekać kiedy będzie gotowa.Kruche ciasto,pyszny krem i jabłka to 
wszystko sprawia,że tarta jest niezwykle pyszna.Zapraszam.:)
Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowo-waniliowa:
2 jajka
1 śmietana 18 % ( 330 g )
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy ( bez cukru,na pół litra mleka 
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie wałkujemy na posypanej
 mąką stolnicy,przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 
cm,posmarowanej masłem.Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki 
na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta masę,dodajemy pozostałe 
składniki,śmietanę,cukier waniliowy,budyń w proszku,szczyptę soli i 
proszku do pieczenia.Miksujemy chwilę,aż masa będzie gładka.Następnie 
przelewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka ) .
3. Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,przekrawamy na pół i usuwamy gniazda 
nasienne.Każdą połówkę jabłka nacinamy i skrapiamy sokiem z 
cytryny.Następnie układamy na masie.
4. Tartę pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczoną tartę studzimy w formie.
5. Dobrze wystudzoną tartę wyjmujemy z formy i kroimy.
6.Smacznego. 
Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńIza ciasto wygląda pysznie :) zapraszam również do mnie :) http://samaslodyczuasi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDzięki Asia,zaraz odwiedzę Twój blog.:)
OdpowiedzUsuń