poniedziałek, 28 września 2015

Pierożki drożdżowe z białym serem.

Zaletą przygotowania tych ciasteczek jest to ,że nie czekamy aż ciasto wyrośnie, wyrabiamy pierożki i od razu pieczemy.Wadą zaś jest to ,że zbyt szybko znikają z talerza.No cóż........... skoro są bardzo mięciutkie i pyszne to nie ma się co dziwić.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki śmietany 12%

Nadzienie:
50 dag zmielonego białego sera
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
cukier do smaku

dodatkowo:
2 białka
cukier kryształ
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem.
2.Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy mięciutkie ciasto.Jeśli jest zbyt twarde możemy dodać jeszcze trochę śmietany.
3.Ser ucieramy z żółtkami ,cukrem ,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy rodzynki.
4.Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki,na środek każdego krążka nakładamy porcje farszu,składamy na pół i zlepiamy brzegi jak pierogi.
5. Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym białkiem i obficie posypujemy cukrem kryształem.
6. Od razu pieczemy w piekarniku około 25-30 minut,w temperaturze 180 stopni.
7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Znowu fajne, szybciutkie i chrupiące ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń