poniedziałek, 28 września 2015

Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

Zaletą przygotowania tych ciasteczek jest to, że nie czekamy aż ciasto wyrośnie, zagniatamy ciasto,formujemy pierożki i od razu pieczemy. Natomiast wadą zaś jest to, że zbyt szybko znikają z talerza. No cóż... skoro są bardzo mięciutkie i pyszne to nie ma się co dziwić. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.






 

 Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

5 dag świeżych drożdży

4 łyżki cukru

25 dag masła lub margaryny

3 jajka

pół szklanki śmietany 12 % lub 18 %

 

Na nadzienie:

50 dag sera białego zmielonego ( może być tłusty, półtłusty lub chudy ) 

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

cukier do smaku

10 dag rodzynek


Dodatkowo:

2 białka

cukier kryształ ( około pół szklanki ) 

mąka pszenna to posypania stolnicy

 

 


Wykonanie pysznych drożdżowych pierożków:

 

1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

2. Nadzienie: Ser ucieramy z żółtkami ( możemy zrobić to mikserem lub wymieszać widelcem ) cukrami i budyniem w proszku. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.

3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy porcję nadzienia i składamy na pół formując pierożki, zlepiamy brzegi i smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

4. Pieczenie: Tak wykonane pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.

5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.




 

Moje rady: 

 Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 3-4 blaszki pierożków. Ilość zależy jak duże krążki wykroimy.

Ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i od razu pieczemy.

Zachowujemy odstępy między pierożkami ponieważ znacznie urosną.


2 komentarze: