poniedziałek, 28 września 2015

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.

To ciasto nie wymaga dużo pracy.Możemy je przygotować gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Kwaśne owoce porzeczki przełamują słodycz biszkoptu i bitej śmietany.Zapraszam:)




Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:
1 czerwona galaretka
1 szklanka czerwonych porzeczek
bita śmietana typu ,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia ,,Śnieżki''(200 ml )

Wykonanie:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni.
3.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 krążki.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5.Do tężejącej galaretki wsypujemy porzeczki,mieszamy i przekładamy na biszkopt.Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptowym.
6.Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z mlekiem na sztywno.
7.Ubitą śmietaną dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
8.Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Ależ to ciasto pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, tak delikatnie i tortowo wygląda:) Ja bardzo rzadko używam czerwonej porzeczki do wypieków- dzięki za inspirację!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i polecam porzeczkę użyć w innej formie;)

    OdpowiedzUsuń