piątek, 18 września 2015

Kluski śląskie z mięsem mielonym,polane zrumienioną cebulką.

Moja rodzina przepada za takimi obiadami.Tradycyjne kluski śląskie nadziałam mielonym mięsem,do tego pysznie pachnąca i zrumieniona cebulka....coś pysznego.Polecam na niedzielny obiad i nie tylko.Zapraszam;)




Składniki:
 Ciasto:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Nadzienie:
30 dag szynki wieprzowej ( surowej )
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
papryka mielona słodka do smaku
przyprawa do mięsa mielonego do smaku
olej do smażenia

Dodatkowo:
sól do gotowania
1 duża cebula
masło do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy zmielone mięso,cebulę i czosnek,smażymy do miękkości i zrumienienia,często mieszamy.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i przyprawą do mięsa mielonego.Studzimy.


2. Ziemniaki obieramy,płuczemy,następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane odcedzamy,przeciskamy przez praskę i studzimy.Przestudzone ziemniaki dajemy do miski,dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.


3. Odrywamy kawałki ciasta,lekko spłaszczamy,nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.


4. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie.Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.


5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy do zrumienienia.Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy.

6.Smacznego.

2 komentarze: