czwartek, 17 września 2015

Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.

Uwielbiam takie zupy:tanie,zdrowe,lekkie,a zarazem syte.Trochę warzyw i możemy cieszyć się pyszną zupką.Za sprawą cząbru zupa jest lekko pikantna,więc rozgrzewa.Polecam na jesienne chłody.Cząber jest dość pikantny,więc należy dodawać go ostrożnie.Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.Zapraszam.



Składniki:
 1 kg miąższu dyni
2 duże cebule
4 średnie ziemniaki
bulion warzywny ( około 2 szklanki )
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
cząber suszony według uznania
pestki słonecznika

Wykonanie:
1.Warzywa obieramy,płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
2.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładką masę.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.
3.Na suchej i gorącej patelni prażymy pestki słonecznika cały czas mieszając.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy pestkami.Podajemy od razu gorącą zupę.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz