niedziela, 10 czerwca 2018

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami.

Witajcie :) Po dłuższej przerwie powracam powoli do blogowania. Dwa tygodnie spędziłam w szpitalu, potem musiałam trochę odpocząć, wprawdzie siły już nie te, ale stęskniłam się za pieczeniem, gotowaniem, wymyślaniem przepisów, robieniem zdjęć i dzieleniem się tym z Wami. Co prawda czeka mnie jeszcze długie leczenie, ale jak siły pozwolą będę do Was zaglądać ( czasu mam akurat pod dostatkiem ) i częstować pysznościami :)

Dzisiaj mam dla Was pyszne, ale i bardzo proste w wykonaniu ciasto, takie z karki z pożółkłego zeszytu. Można użyć do niego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Takie ciasto można przygotować wspólnie z rodziną, a potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam, że będą zachwyceni.

Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza, a to oznacza, że chyba dobre było. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :)










Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
25 dag margaryny Palma firmy Bielmar
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek


Wykonanie:

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając, dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas dokładnie ucieramy.


2. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół . Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki.


3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe studzimy.


4. Ciasto kroimy, podajemy, a ja smacznego Wam życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć innych ulubionych sezonowych owoców.


Smacznych inspiracji życzę.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Palma - zróbmy coś dobrego.

Palma - zróbmy coś dobrego

środa, 16 maja 2018

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.

Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)








Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
1 duże jajko

Nadzienie:
6 dużych jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypiorek według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.

2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.

3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes.

Zachęcam Was do udziału w konkursie www.konkurstunczyk.eu

 #MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem

Uwielbiam połączenie warzyw i tuńczyka. A teraz warzywa są już naprawdę smaczne i smakują ,,warzywami'', warto więc po nie sięgać. Na lekki obiad lub kolację polecam Wam takie nadziewane serem, tuńczykiem i warzywami pomidory, żeby było lekko i zdrowo zamiast majonezu użyłam jogurt naturalny. Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :)






Składniki:
4 duże pomidory
1 kulka sera mozzarella (125 g )
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
kilka liści zielonej sałaty
kilka rzodkiewek
1 ogórek gruntowy
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypiorek według uznania

Wykonanie:

1. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środek. Środek dokładnie osuszamy.

2. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, siekamy drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Sałatę płuczemy i osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę.

3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem.

4. Podajemy i smacznego życzę.




wtorek, 15 maja 2018

Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach.

Brak pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację? Zdarza się. Też tak czasami mam. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją, która doskonale sprawdzi się i na śniadanie i na kolację, jak i również na obiad. Od tygodnia miałam puszkę tuńczyka w lodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo, przygotujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)










Składniki:

Rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
1 jajko
około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe żółtko
masło do posmarowania blaszki

Pasta:
1 awokado
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk
4 jajka ugotowane na twardo
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
sok z cytryny


Wykonanie:


Zaczynamy od bułek.

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.


Gdy bułki się pieką wykonujemy pastę:

1. Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.

2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.


Teraz podajemy.

1. Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy.

2. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes.

Zachęcam Was do udziału w konkursie www.konkurstunczyk.eu

 #MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

sobota, 12 maja 2018

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną.

Już tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z kremem śmietankowym i dużą ilością kruchych ciasteczek. Może nie wygląda tak ładnie jak sobie go wyobrażałam, ale jest pyszny.  Może upieczecie na niedzielę? Zapraszam :)








Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 kopiaste łyżki kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1-2 łyżki kakao
2 kopiaste łyżki żelatyny
5  łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
około 20 okrągłych biszkoptów
około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.

2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku.

4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

piątek, 4 maja 2018

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach świeżo pieczonego, domowego chleba. Uwielbiam jego powstawanie, uwielbiam ręczne wyrabianie i zaglądanie jak pięknie rośnie. Uwielbiam zaskakiwać rodzinę świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :) Ten chleb jest bez laktozy, więc osoby z nietolerancją laktozy spokojnie mogą go zjeść. Zapraszam :)






Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.




Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
1 jajko
2 i pół dag masła bez laktozy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło bez laktozy do posmarowania blaszki
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

Wykonanie:

1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.

3. Formowanie chleba: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i dno obficie posypujemy płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Chleb obowiązkowo polecam podać z masłem bez laktozy.

 Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku:  Mlekovita-najlepsza na każdą porę dnia.

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Maślane, ucierane ciasteczka.

Bardzo polecam te ciasteczka, są proste i szybkie w wykonaniu i dodam, że nawet niedrogie. Idealne do pochrupania i takie maślane. Można przygotować je na podwieczorek czy na piknik, można zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Upieczcie koniecznie, udadzą się na pewno. Zapraszam :)





 Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.





Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
20 dag masła bez laktozy

Wykonanie:

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka.

3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.

5. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.
Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia