sobota, 14 kwietnia 2018

Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą.

Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)










Składniki:

Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
3 małe jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 dag mlecznej czekolady
pół szklanki rodzynek

Wykonanie:

1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się martwić.

2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.

3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

 Serniczki podałam na talerzyku, który otrzymałam od:  GALERII CUDA ŚWIATA



czwartek, 12 kwietnia 2018

Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach.

Witajcie :) Dla wielbicieli serników ( czyli również dla mnie ) mam pyszną propozycję na mini serniczki, bardzo szybkie do wykonania, bo wystarczy wszystkie składniki zmiksować w jednej misce. Potem tylko przelać do formy do pieczenia muffinek i upiec. Te serniczki są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy nawet piknik. Dodam też, że takie serniczki to super rozwiązanie dla dzieci, będzie im wygodniej je zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :)








Składniki:

Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
3 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:
20 sztuk okrągłych biszkoptów


Wykonanie:
 
1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy kajmak i ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić.

2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową.

3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 20 sztuk mini-serniczków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami.

Uwielbiam piec torty i zaskakiwać nimi moich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości i najbliższych. Zapraszam :)




 Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki temu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”





Składniki:

Biszkopty x 4:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik spożywczy według uznania

Ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
 2 żółtka

Bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
zielony barwnik spożywczy według uznania

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder według uznania
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody


Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, staramy się żeby nie było grudek i odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy.

5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem lekko dociskając je do tortu. Należy pamiętać, żeby krem śmietankowy całkiem nie stężał, bo ciężko będzie udekorować tort.

6. Podanie: Tak wykonany tort odstawiamy jeszcze do lodówki, żeby krem dokładnie stężał, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na około 8 porcji.
Szklanka do odmierzania  o pojemności 250 ml.

 Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole.

 „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

 Przy świątecznym stole

niedziela, 8 kwietnia 2018

Pasta z jajek, sera żółtego ze smażoną cebulką.

Polecam Wam kolejną pyszną pastę do pieczywa. Przygotowaną z jajek, sera żółtego i smażonej cebulki. Ta cebulka to był bardzo dobry pomysł, dzięki niej pasta ma ciekawy smak. W paście jajecznej obowiązkowo musi się znaleźć szczypiorek. Bardzo polecam na śniadanie lub kolację ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :)







Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
pół małej cebuli
10 dag twardego sera żółtego
3 łyżki majonezu
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka szczypiorku

Wykonanie:

1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy.

3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.

5. Smacznego życzę.

piątek, 6 kwietnia 2018

Pasta z jajek i serka topionego.

Witajcie :) Dzisiaj polecam Wam pyszną domową pastę do pieczywa. Ja bardzo lubię takie pasty, są bardzo wydajne i ważne, że takie domowe i wiadomo z czego są zrobione. Do tej pasty koniecznie użyjcie serka topionego szczypiorkowego, taki będzie najlepszy. Dodam, że musztarda nadaje paście ostrości. Pastę najlepiej podać  ze świeżym chrupiącym pieczywem i filiżanką ulubionej herbaty. Zapraszam :)







Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
20 dag serka topionego szczypiorkowego
2 łyżki majonezu
pół pęczka szczypiorku
2 łyżeczki musztardy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:

1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W misce rozcieramy serek topiony z majonezem, dodajemy jajka, szczypiorek i musztardę, mieszamy do dokładnego połączenia się składników przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.

4. Smacznego życzę.

środa, 4 kwietnia 2018

Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.

Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)








Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
20 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
5 połówek brzoskwiń w syropie


Pianka:
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.

4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

niedziela, 1 kwietnia 2018

Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie.

Witajcie :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki i piekę je dość często. Obowiązkowo muszą znaleźć się na każde święta i dla gości. Dodam, że za każdym razem sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 lekko kopiaste łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej kajmakowej
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy.


3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.


 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.