Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu, a gdy się piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :)
Składniki:
1 dojrzały banan
2 małe jajka
4 płaskie łyżki cukru
4 łyżki oleju
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
5 dag mlecznej czekolady
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski, wbijamy jajka i wsypujemy cukier, następnie miksujemy przez kilka minut, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
2. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe, rodzynki i czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę i startą na tarce o dużych oczkach ( pół na pół ), ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumieniania, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, następnie kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
piątek, 8 września 2017
środa, 6 września 2017
Ciasteczka ,,krupczatki'' z bakaliami.
Te ciasteczka powstały z tego co było pod ręką i przyznam się szczerze, że wyszły bardzo pyszne. Niezwykle chrupiące i pełne bakalii, wyszło ich również bardzo sporo, bo aż dwie duże blaszki. Można zabrać je do pracy, do szkoły lub na piknik. Pysznie smakują z filiżanką aromatycznej kawy, herbaty lub z zimnym mlekiem czy kakao. Przepis bardzo Wam polecam. Zapraszam :).
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiórek kokosowych
20 dag masła
pół szklanki rodzynek
2 jajka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wiórek kokosowych
20 dag masła
pół szklanki rodzynek
2 jajka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
wtorek, 5 września 2017
Sernik z chałwową pianką i malinami.
Ten sernik jest bardzo pyszny, taki najlepszy. Połączenie sernika z chałwą, malinami i czekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :)
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy )
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Dekoracja: Dobrze stężony sernik kroimy na kawałki, posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach i dekorujemy wcześniej umytymi i osuszonymi malinami.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.]
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy )
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Dekoracja: Dobrze stężony sernik kroimy na kawałki, posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach i dekorujemy wcześniej umytymi i osuszonymi malinami.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.]
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
poniedziałek, 4 września 2017
Spaghetti z cukiniowym sosem.
Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny przepis na danie z makaronem i moją ulubioną cukinią. Polecam na bezmięsny lekki, a zarazem sycący obiad. Przyprawiając danie cząbrem i pieprzem chili-cayenne należy uważać, ponieważ są one dość pikantne i lepiej nie przesadzić. Zapraszam :)
Składniki:
Sos:
2 średnie cukinie
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
15 dag koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cząbru suszonego
szczypta pieprzu chili-cayenne
olej do smażenia
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania
Wykonanie:
1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.
4. Smacznego życzę.
Danie podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Sos:
2 średnie cukinie
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
15 dag koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cząbru suszonego
szczypta pieprzu chili-cayenne
olej do smażenia
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania
Wykonanie:
1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.
4. Smacznego życzę.
Danie podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
niedziela, 3 września 2017
Domowa chałka-trzy kolory.
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
5 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki sypkiego maku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.
4. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
5. Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
5 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki sypkiego maku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką z ciast toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.
4. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
5. Chałka jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
sobota, 2 września 2017
Ciasteczka krówkowe z czekoladą.
Takie ciasteczka są dziecinnie proste w wykonaniu i gotowe dosłownie w niecałe 40 minut. Pyszne, słodkie, takie idealne na podwieczorek. Bardzo chrupiące i z wyczuwalną nutką masy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.
3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.
Ciasteczka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag mlecznej czekolady
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.
3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.
Ciasteczka podałam na talerzyku od GALERII CUDA ŚWIATA .
piątek, 1 września 2017
Koktajl bananowo-malinowy z otrębami.
Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszny i bardzo pożywny koktajl, jest bardzo sycący, więc z powodzeniem możemy go przygotować na drugie śniadanie lub tak po prostu na podwieczorek. Połączenie bananów i naszych polskich pysznych malin jest cudowne. Przepis bardzo polecam:)
Składniki:
Na koktajl:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
4 duże banany
miód prawdziwy do smaku
4 łyżki otrębów pszennych
sok z cytryny według uznania
Mus malinowy:
1 szklanka świeżych malin
miód prawdziwy do smaku
Dodatkowo:
4 małe banany
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Jogurt naturalny, obrane banany, miód i sok z cytryny przekładamy do kubka blendera, następnie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy otręby pszenne i dokładnie mieszamy. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek.
2. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy je w szklankach na koktajlu, lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Maliny płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy z miodem do smaku za pomocą blendera. Rozlewamy do szklanek z koktajlem.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Składniki:
Na koktajl:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
4 duże banany
miód prawdziwy do smaku
4 łyżki otrębów pszennych
sok z cytryny według uznania
Mus malinowy:
1 szklanka świeżych malin
miód prawdziwy do smaku
Dodatkowo:
4 małe banany
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Jogurt naturalny, obrane banany, miód i sok z cytryny przekładamy do kubka blendera, następnie miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy otręby pszenne i dokładnie mieszamy. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek.
2. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy je w szklankach na koktajlu, lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Maliny płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy z miodem do smaku za pomocą blendera. Rozlewamy do szklanek z koktajlem.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)