Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o
wypiekach. Proponuję Wam upiec taki tort. Będzie idealny na
świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował.
Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym
kremem, do tego mnóstwo migdałów i kulki kokosowe. Wszystko to do siebie idealnie smakowo pasuje. Do przygotowania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Użyłam delikatnej w smaku białej polewy , wiórek kokosowych i płatków migdałowych. Wszystkie użyte produkty od HELIO są bardzo wysokiej jakości. Bardzo je polecam. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Krem:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
5 dag białej polewy
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )
Kulki:
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania
Dodatkowo:
około 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,
dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę
i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy
około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt
sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa
krążki.
2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z
cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.
Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i
obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.
3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko
zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i
studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy
stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy
płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.
4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy
krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za
pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na
każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o
średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez
cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać
ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje. Zamiast polewy można użyć białej czekolady.
środa, 7 grudnia 2016
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.
Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką.
Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo
dobrej jakości śliwek. Ja użyłam śliwek suszonych , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Śliwkami jestem zachwycona są bardzo pyszne i bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.
3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.
3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
niedziela, 4 grudnia 2016
Sernik z masą orzechową i pianką.
Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo
delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas
jedzenia. Taki sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości.
Przepis bardzo polecam. Do upieczenia tego pysznego sernika użyłam produktów , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Masa orzechowa jest wspaniała, jest w niej bardzo dużo kawałków orzechów. Polecam ją właśnie do sernika. Z kolei pastylki z czekolady mlecznej są bardzo delikatne w smaku i idealnie nadają się do dekoracji ciast. Polecam te produkty i zapraszam na pyszny sernik:)
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )
Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
2 kopiaste łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów ( odłożonej )
ewentualnie cukier puder do smaku
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka
5 dag czekolady mlecznej w pastylkach
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.
6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )
Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
2 kopiaste łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów ( odłożonej )
ewentualnie cukier puder do smaku
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka
5 dag czekolady mlecznej w pastylkach
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.
6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.
sobota, 3 grudnia 2016
Chleb razowo - żytni.
Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację. Do upieczenia tego pysznego chleba użyłam mąki razowej żytniej i mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
2 szklanki mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki razowej żytniej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania tortownicy
1 łyżeczka mąki razowej żytniej
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.
2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
2 szklanki mąki Warmińskiej pszennej
2 szklanki mąki razowej żytniej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania tortownicy
1 łyżeczka mąki razowej żytniej
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.
2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
piątek, 2 grudnia 2016
Świąteczna współpraca z Helio.
Dzisiaj spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Od firmy HELIO otrzymałam w ramach świątecznej współpracy sporą paczuszkę, a w niej to co ja lubię najbardziej, czyli produkty do pieczenia. Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę działać w kuchni, niech tylko choroba, która mnie dopadła trochę odpuści. Firmie HELIO bardzo dziękuję za zaufanie. Serdecznie zapraszam na zakupy do Helio .
A teraz pochwalę się Wam co otrzymałam:
1. Masa makowa.
2. Masa orzechowa z kawałkami orzechów.
3. Śliwki suszone.
4. Płatki migdałowe.
5. Skórki pomarańczowe.
6. Orzechy laskowe.
7. Wiórki kokosowe.
8. Rodzynki królowej.
9. Żurawina suszona.
10. Owoce suszone.
11. Polewa biała i dekoracja.
12. Polewa deserowa i dekoracja.
13. Polewa mleczna i dekoracja.
A teraz pochwalę się Wam co otrzymałam:
1. Masa makowa.
2. Masa orzechowa z kawałkami orzechów.
3. Śliwki suszone.
4. Płatki migdałowe.
5. Skórki pomarańczowe.
6. Orzechy laskowe.
7. Wiórki kokosowe.
8. Rodzynki królowej.
9. Żurawina suszona.
10. Owoce suszone.
11. Polewa biała i dekoracja.
12. Polewa deserowa i dekoracja.
13. Polewa mleczna i dekoracja.
czwartek, 1 grudnia 2016
Maślana chałka.
Z dwa lata już nie piekłam chałki, a taka domowa chałka jest najlepsza.
Ja swoją zrobiłam na maśle, dzięki temu wyszła niezwykle delikatna i
pyszna, a po całym domu roznosił się cudownie pyszny zapach. Do tego wyszła mi idealnie chrupiąca skórka. Polecam
przepis. Do jej upieczenia użyłam mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej Warmińskiej
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
10 dag masła 82 %
4 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. W razie gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.
5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.
6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.
7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy.
8. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej Warmińskiej
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
10 dag masła 82 %
4 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. W razie gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.
5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.
6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.
7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy.
8. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Subskrybuj:
Posty (Atom)