Pyszna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Takie bowl można przygotować na obiad lub kolację. To zamarynowane w sosie sojowym tofu jest przepyszne. Wszystkie dodatki uzupełniają się ze sobą. Bardzo polecam mojej propozycji na kuchnię japońską. Udanych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na dwie osoby:
100 g ryżu jaśminowego od KUPIEC ( 1 woreczek )
200 g tofu wędzonego
2 spore garście świeżego szpinaku
garść orzechów nerkowca
spory kawałek dojrzałego melona
1 cebula średnia czerwona lub żółta
sos sojowy
oliwa do smażenia
sos słodki-chili
1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
sól do ryżu
Wykonanie pysznego bowl:
1. Tofu kroimy w grubsze plasterki, a następnie marynujemy w sosie sojowym. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki, każdy krążek dodatkowo rozdzielamy, następnie marynujemy w sosie sojowym, sosie z chili i papryce wędzonej.
2. Na suchej patelni rumienimy orzechy nerkowca i odkładamy do miseczki. Następnie na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i smażymy tofu z obu stron do ładnego zrumienienia się. Tofu zdejmujemy z patelni, a jego miejsce dajemy marynowaną cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula lekko zmięknie cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.Lekko studzimy.
4. Szpinak płuczemy i osuszamy. Obrany melon kroimy w większą kostkę.
5. Na głębokie talerz nakładamy porcjami ryż, szpinak, tofu, melon, orzechy i cebulkę. Sokiem z limonki skrapiamy melona, szpinak i ryż.
6. Podajemy. Smacznego życzę.
#zdrowaradośćżycia #kupiec #ambasadorkupiec #chrup_i_lub #poranaziarno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz