wtorek, 10 grudnia 2024

Wegetariański bowl z kuchni japońskiej

Pyszna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Takie bowl można przygotować na obiad lub kolację. To zamarynowane w sosie sojowym tofu jest przepyszne. Wszystkie dodatki uzupełniają się ze sobą. Bardzo polecam mojej propozycji na kuchnię japońską. Udanych inspiracji Wam życzę.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na dwie osoby:

100 g ryżu jaśminowego od KUPIEC ( 1 woreczek )

200 g tofu wędzonego

2 spore garście świeżego szpinaku

garść orzechów nerkowca

spory kawałek dojrzałego melona

1 cebula średnia czerwona lub żółta

sos sojowy

oliwa do smażenia

sos słodki-chili

1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

sól do ryżu 

 


Wykonanie pysznego bowl:

 

1. Tofu kroimy w grubsze plasterki, a następnie marynujemy w sosie sojowym. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki, każdy krążek dodatkowo rozdzielamy, następnie marynujemy w sosie sojowym, sosie z chili i papryce wędzonej.

2. Na suchej patelni rumienimy orzechy nerkowca i odkładamy do miseczki. Następnie na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i smażymy tofu z obu stron do ładnego zrumienienia się. Tofu zdejmujemy z patelni, a jego miejsce dajemy marynowaną cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula lekko zmięknie cały czas mieszając. Zdejmujemy z patelni.

3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.Lekko studzimy.

4. Szpinak płuczemy i osuszamy. Obrany melon kroimy w większą kostkę.

5. Na głębokie talerz nakładamy porcjami ryż, szpinak, tofu, melon, orzechy i cebulkę. Sokiem z limonki skrapiamy melona, szpinak i ryż.

6. Podajemy. Smacznego życzę.


#zdrowaradośćżycia #kupiec #ambasadorkupiec #chrup_i_lub #poranaziarno




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz