niedziela, 8 grudnia 2024

Kruche ciasteczka z konfiturą i bezowymi czapeczkami

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne ciasteczka. Możecie je upiec na świąteczny stół. Kruche ciastko, domowa konfitura z derenia, która jest lekko kwaśna, ale możecie użyć dowolnej i bezowa czapeczka. Słodko i kwaśno. Bardzo polecam. Udanych wypieków.

 

 


Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1\4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

 

Na bezę:

2 białka

pół szklanki cukru

 

Dodatkowo:

1 słoiczek dowolnej konfitury ( u mnie domowa konfitura z derenia )

mąka do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy okrągłe ciasteczka i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut do ładnego zrumienienia. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika. Dokładnie studzimy.

2. Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki )  ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.Ubitą pianę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy rozetki wielkością przypominające upieczone ciasteczka. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 

3. Ciasteczka smarujemy dżemem i nakładamy bezy. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz