Niezwykle proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo pyszne. Pachnące cynamonem ze słodką polewą i orzechem. Idealne na świąteczny stół. Takie do chrupnięcia. Upieczcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
25 dag mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
połówki orzechów włoskich do dekoracji
mąką do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych świątecznych ciasteczek:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około dwóch godzin. Po tym czasie formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy z wierzchu ciasteczka i dekorujemy połówką orzecha. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
3. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz