piątek, 6 grudnia 2024

Cynamonowo-orzechowe kule

Niezwykle proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo pyszne. Pachnące cynamonem ze słodką polewą i orzechem. Idealne na świąteczny stół. Takie do chrupnięcia. Upieczcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 


Potrzebujemy: 


Na ciasto:

25 dag mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

4 łyżki cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej


Dodatkowo:

10 dag białej czekolady

połówki orzechów włoskich do dekoracji

mąką do podsypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych świątecznych ciasteczek:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około dwóch godzin. Po tym czasie formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.

2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy z wierzchu ciasteczka i  dekorujemy połówką orzecha. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

3. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz