niedziela, 24 września 2023

Mini serniczki z serka homogenizowanego

Małe serniczki w formie muffinek. Takie na szybki podwieczorek. Użyłam do nich serka waniliowego o smaku truskawkowym, który zalegał mi w lodówce. Sprawdzą się z filiżanką aromatycznej kawy. Idealne na podwieczorek. Można zabrać je ze sobą na spacer, do pracy czy na piknik. Bardzo polecam.

 




Potrzebujemy:

50 dag serka homogenizowanego ( użyłam truskawkowego )

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

10 dag masła lub margaryny

małe biszkopty ( takie malutkie okrągłe )

płatki migdałowe 3-4 łyżki



Wykonanie pysznych małych serniczków:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i serek, chwilę dokładnie ucieramy.

2. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na dno każdej dajemy po kilka biszkopcików, a następnie masę serową. Górę serniczków również posypujemy biszkoptami i płatkami migdałowymi.

3. Serniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnia. Upieczone studzimy.

4. Gotowe podajmy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk serniczków.

Z papilotek dobrze jest je wyciągać jak już będą bardzo zimne.

 



4 komentarze: