sobota, 30 września 2023

Domowe maślane bułki z makiem

 Według mnie najlepsze bułki to te na maśle z makiem. Piekłam już je wiele razy. W sumie to ciągle je piekę. Tak często, że ciężko zliczyć ile razy. Maślane, puszyste i obłędnie pachnące. Wystarczy dobrze wyrobić ciasto, a w tym jestem mistrzynią ( napisałam to z przymrużeniem oka ), a wyjdą nam idealne. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest obłędny. Idealne na śniadanie czy kolację. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka soli 

5 dag masła 82 %


Dodatkowo:

1 jajko

mąka do posypania stolnicy

2-3 łyżki suchego maku

 


Wykonanie pysznych bułek maślanych:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ja zagniatam chwilę w misce do połączenia się składników, a następnie przekładam na stolnice oprószoną mąką i zagniatam przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, ładnie odchodzić od ręki, a na powierzchni powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy oczywiście czystą ściereczką.

3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy dowolne bułki, mogą być okrągłe, podłużne czy takie zaplatane supełki jak moje. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce dokładnie na pięć minut żeby się ,, napuszyły''.

4. Do pieczenia: Następnie każdą bułkę smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem według uznania.

5. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.

6. Podanie: Upieczone studzimy. Najlepiej robić to na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.




4 komentarze:

  1. Wyglądają tak obłędnie że trudno przejść obojętnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam ♥️ Domowe pieczywo jest najlepsze 🩷🩷

      Usuń
  2. Wyszły idealnie, jak z wystawy w piekarni :)

    OdpowiedzUsuń