sobota, 5 lutego 2022

Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''

 Bardzo pyszne słodkie bułeczki drożdżowe. Wykonane w kształcie takich plecionych bułeczek ,,supełków''. Idealne na słodkie drugie śniadanie, podwieczorek, piknik czy nawet można zabrać do pracy czy szkoły. Można je podać z domową konfiturą czy masełkiem, a nawet miodem. Upieczcie takie, bo są pyszne, mięciutkie i słodkie. Dodam, że najlepiej do ich wykonania użyć prawdziwego masła, będą wtedy pysznie maślane. Udanych wypieków Wam życzę.






Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki ciepłego mleka 

5 dag świeżych drożdży

 

Na ciasto:

50 dag mąki tortowej

2 jajka

1 szklanka ciepłego mleka

pół szklanki cukru

szczypta soli

10 dag masła lub margaryny


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych bułeczek drożdżowych:


1. Rozczyn: Składniki na przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' na około 15 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, utarte składniki, masło i ciepłe mleko. Zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dosypujmy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, toczymy wałeczki, z tych wałeczków formujemy bułeczki. Można utoczyć okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 16 sporych bułeczek.

Zachowujemy odstępy ponieważ w trakcie pieczenia znacznie urosną.


6 komentarzy:

  1. Domowe bułeczki najlepsze, a te jakie sa urocze:) prawdziwa uczta na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubimy domowe pieczywo, czy to na słono, czy to na słodko i dlatego często je piekę :)

      Usuń
  2. Takie bułeczki to jest cos najpyszniejszego na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń