niedziela, 13 lutego 2022

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Pyszne drożdżowe rogaliki napełnione marmoladą. Takie na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Przechowywane w lnianym woreczku czy pojemniku długo utrzymują świeżość. Upieczcie takie. Ja bardzo kocham drożdżowe i piec i oczywiście jeść :) Udanych wypieków :)

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka ciepłego mleka


Na ciasto:

50 dag mąki tortowej

2 jajka

1 szklanka ciepłego mleka

pół szklanki cukru

4 łyżki oleju


Dodatkowo:

dowolna twarda marmolada ( około 30 dag ) 

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych rogalików:


1. Rozczyn: Składniki na przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' na około 15 minut.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy cukier, rozczyn, wbijamy jajka, wlewamy olej i mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy na koła, każde koło kroimy w trójkąty, nakładamy porcje marmolady i zwijamy formując rogaliki.

4. Pieczenie: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. 

5. Podanie: Gotowe rogaliki podajemy i smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Rogaliki układamy zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

Z tej receptury wychodzi około 3 blaszki rogalików.

Najlepiej użyć twardej marmolady.

7 komentarzy:

  1. Kolejny cudny drożdżowy wypiek Kochanie:) I przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie rogaliki :) Idealne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, nie pamiętam kiedy piekłam. Smaku mi narobiłaś swoim wypiekiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam upiec, a jak masz smak to już koniecznie :)

      Usuń