czwartek, 24 lutego 2022

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami - Testowanie patelni WOLL

Trzeci mój przepis przygotowany na cudownej tytanowej patelni WOLL pyszny makaron z sosem mięsnym. Prawie całe danie przygotowane na jednej patelni, oprócz oczywiście makaronu. Zaletą tej patelni jest to, że jest ona głęboka, a co za tym idzie bardzo pojemna. Można w niej przygotowywać duże porcje jedzenia dla całej rodziny. 

Polecam Wam tą, którą obecnie testuję, poniżej macie link:

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/43-patelnia-woll-diamond-gleboka-28-cm--4032525172869.html

Jeżeli szukacie solidnej patelni na lata to odwiedźcie sklep z patelniami

 

 Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami.

 

Pyszne dodanie do przygotowanie dosłownie w godzinkę. Bardzo aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je pieczarkami i marchewką. Wyszło bardzo pysznie. Takie danie można przygotować wcześniej i odgrzać. Można również poporcjować i mrozić. Pełne mięsa, makaronu, taki właśnie ma być makaron z mięsem.






Potrzebujemy:

50 dag surowej szynki wieprzowej

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

 25 dag pieczarek

500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku ) 

sól do smaku

olej

pieprz czarny mielony do smaku

zioła prowansalskie według uznania

papryka słodka mielona według uznania

czosnek suszony według uznania

pomidory suszone według uznania ( przyprawa )

20 dag sera żółtego w kawałku

25 dag makaronu spaghetti



Wykonanie pysznego makaronu z sosem mięsnym:

1. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy i mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy aż będę szkliste. Cały czas mieszamy.

 

 3. Następnie dodajemy mięso mielone i ponownie przesmażamy często mieszając.

 


 4. Do przesmażonych składników dodajemy marchewkę, pieczarki i przecier pomidorowy, całość dusimy do miękkości wszystkich składników. Ewentualnie można podlać gorącą wodą, a na koniec wodę odparować.

 


 5. Gotowy sos przyprawiamy ziołami i przyprawami.

 


 6. Makaron gotujemy z odrobiną oleju w osolonej wodzie. Miękki odcedzamy i dodajemy do sosu mięsnego. 


  7. Dokładnie mieszamy.

 


  8. Gotowe danie podajmy posypane startym na małych oczkach serem żółtym i udekorowane natką pietruszki. Smacznego życzę.

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz