wtorek, 15 sierpnia 2017

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku.

To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :)

Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .








Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki  mleka w proszku
niewielka ilość gorącej wody

Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30%
cukier puder do smaku
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Ciasto:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka.

2. Polewa:  Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.

3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto.

5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie. Smacznego życzę.

Ciasto podałam na talerzyku od Galerii Cuda Świata:







7 komentarzy: