Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
2. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
3. Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Uwielbiam kajmak, więc takie pierożki dla mnie są idealne :) Porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu i zapraszam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńOo.. tak pysznie nadziane, że na pewno zjadła bym podwójną porcję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo polecam lub zapraszam :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń