czwartek, 3 sierpnia 2017

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem.

Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

2. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

3. Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kajmak, więc takie pierożki dla mnie są idealne :) Porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo.. tak pysznie nadziane, że na pewno zjadła bym podwójną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo polecam lub zapraszam :)

      Usuń