wtorek, 1 sierpnia 2017

Chlebki pieczone na grillu.

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły, i to jakie pyszne i pachnące...mniam. Koniecznie spróbujecie takie upiec, a nie pożałujecie. Moje chlebki zostały szybciej zjedzone niż upieczone, a pochwałom nie było końca. Polecam i zapraszam :)










Składniki:

Rozczyn:
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 i pół dag świeżych drożdży

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki.

4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, (  ja piekłam na grillu węglowym ). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku nie były surowe. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajmy się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić czy jest upieczony, jeśli nie to należy jeszcze potrzymać na grillu.

5. Gotowe podajemy i życzę smacznego.

10 komentarzy: