piątek, 11 sierpnia 2017

Babeczki Yorkshire pudding.

Babeczki Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, pieczone są w formie do muffinek. Przepis pochodzi z kuchni angielskiej. Podawane są w niedzielę lub święta jako dodatek do mięs i sałatek. Ja proponuję podać je z pyszną sałatką. Do przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:)






 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli

Sałatka:
20 dag marynowanych pieczarek
pół puszki zielonego groszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku

Dodatkowo:
olej rzepakowy

Wykonanie:

1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do wysokiej miski, najlepiej żeby miała dziubek, następnie miksujemy mikserem przez kilka minut na dużych obrotach, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiamy na pół godziny.

2. Pieczenie: Formę do pieczenia muffinek za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie olejem. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni na kilka minut, żeby olej dobrze się rozgrzał.

3. Ciasto przelewamy do formy, tak do 3/4 wysokości, uważamy ponieważ forma i olej są bardzo gorące. Następnie wstawiamy do nagrzanego już piekarnika pieczemy około 25 minut do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Gdy babeczki się upieką uchylamy lekko piekarnik na na chwilę pozostawiamy w nim babeczki. Po tym czasie wyjmujemy je.

4. Sałatka: Groszek i pieczarki odsączamy dokładnie z zalewy, pieczarki drobno kroimy. Mieszamy z majonezem, natką pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem.

5. Babeczki podajemy z sałatką. Smacznego.

Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

 

4 komentarze: