Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
Sałatka:
20 dag marynowanych pieczarek
pół puszki zielonego groszku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Dodatkowo:
olej rzepakowy
Wykonanie:
1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do wysokiej miski, najlepiej żeby miała dziubek, następnie miksujemy mikserem przez kilka minut na dużych obrotach, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
2. Pieczenie: Formę do pieczenia muffinek za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie olejem. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni na kilka minut, żeby olej dobrze się rozgrzał.
3. Ciasto przelewamy do formy, tak do 3/4 wysokości, uważamy ponieważ forma i olej są bardzo gorące. Następnie wstawiamy do nagrzanego już piekarnika pieczemy około 25 minut do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Gdy babeczki się upieką uchylamy lekko piekarnik na na chwilę pozostawiamy w nim babeczki. Po tym czasie wyjmujemy je.
4. Sałatka: Groszek i pieczarki odsączamy dokładnie z zalewy, pieczarki drobno kroimy. Mieszamy z majonezem, natką pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Babeczki podajemy z sałatką. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.
Bardzo apetyczne babeczki Izunia :) Porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ania i częstuj się, chociaż one to tak bardziej do herbaty:)
UsuńFajne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń