poniedziałek, 5 czerwca 2017

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną.

Uwielbiam takie desery, przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo pyszne. Połączenie lekko kwaśnych owoców z bardzo słodką śmietanką jest cudowne. Taki deser polecam na upalne dni, najlepiej na deser...mniam. Myślę, że jak go przygotujecie to nie pożałujecie. Ja miałam jagody kamczackie zerwane we własnym ogrodzie prosto z krzaczka, ale z powodzeniem można użyć borówek. Zapraszam :)






Składniki:
40 dag jogurtu naturalnego
1 szklanka jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )
cukier do smaku
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
125 ml zimnego mleka
2 łyżki mleka w proszku
kolorowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je razem z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku.

2. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy.

3. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, następnie wyciskamy ją do szklanek z koktajlem, na koniec dekorujemy posypką i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady: 
Z przepisu wychodzi 4 takie porcje jak na zdjęciu.
Zamiast ,, Śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudem do smaku.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.

14 komentarzy: