wtorek, 13 czerwca 2017

Zupa na smażonych warzywach z kaszą jaglaną.

Tak przygotowana zupa jest niezwykle pyszna. Warzywa zostały przesmażone na maśle i zalane gorącą wodą, w ten sposób powstał wspaniały i aromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Polecam i zapraszam :)

Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .






 

Składniki:

1 duży kalafior
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 łyżki masła
gorąca woda
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
koperek suszony według uznania
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )

Wykonanie:

1. Warzywa  oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.

4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.

5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również całą kaszę przełożyć do zupy. Jak kto lubi.

6. Podajemy i smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi około 3 litry zupy.

Podałam na takim ślicznym talerzu:



8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna zupka :) Idealna na taki chłodny dzionek jaki do mnie zawitał. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu:) U mnie też dziś chłodno:)

      Usuń
  2. Kaszę jaglaną mogę jeść cały czas. Świetny i smaczny pomysł na zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie moje zupy gotuję przesmażając wcześniej warzywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wszystkie tak gotuję, ale stwierdzam, że takie są najlepsze:)

      Usuń
  4. Zupka na pewno była pyszna, a talerzyk prześliczny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj była bardzo pyszna, a talerzyk... fakt śliczny:)

      Usuń