niedziela, 11 czerwca 2017

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.

Polecam Wam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki...to wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam na deser, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapraszam :)








Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
5 jajek
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.

5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.

6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Sernik podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:




8 komentarzy:

  1. Jejku...ale kusisz :) serniczki uwielbiam w każdej wersji, a Twoje propozycja wygląda i na pewno smakuje genialnie :) Częstuję się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernika nigdy nie odmawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kogo nie spojrzeć tam są truskawki :) U mnie też :) Sernik z truskawkami, to musi być pyszne -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek wygląda po prostu przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i bardzo smakowity serniczek <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne ciasto. Truskawki przełamują słodycz ciasta :)

    OdpowiedzUsuń