czwartek, 15 czerwca 2017

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym.

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)







Składniki:

Owsianka:
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
10 dag ulubionej chałwy
2 łyżki rodzynek

Mus:
1 szklanka świeżych truskawek
cukier do smaku

Dodatkowo:
odrobina masła do posmarowania kokilek

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.

3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.

4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.

5. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

6 komentarzy: