środa, 14 czerwca 2017

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Taki deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu . A jeśli podamy go w ozdobnych i wysokich szklankach będzie pięknie się prezentował. Słodycz kremu i bitej śmietanki została przełamana lekko kwaśnym musem z jagód kamczackich, a jeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)








Składniki:

Krem:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku


Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Mus jagodowy:
1 szklanka jagód kamczackich
cukier do smaku


Wykonanie:

1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.

2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.

3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.

4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.

5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.

6 komentarzy: