środa, 8 czerwca 2016

Ciasto ,, styropian '' z jagodami i rodzynkami.

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.

4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.

3 komentarze:

  1. z chęcią bym sięgnęła po kawałek tego ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto :) Z jagodami na pewno smakuje obłędnie :) Daj kawałeczek, ślicznie proszę... :)

    OdpowiedzUsuń