poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.

Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości. Zapraszam:)




Składniki:
10 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majonez ( kilka łyżek )

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.

2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.

3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.

4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.

7. Smacznego.

Rady: 
Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag. Buraczki mogą byc całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

2 komentarze:

  1. Gratulujemy świetnego bloga :) Nominowałyśmy Ciebie do Liebster Blog Award
    Po więcej szczegółów zapraszamy tutaj ^^

    http://pamietnikniesmiertelnosci.blogspot.com/2016/06/lba-liebster-blog-awards.html

    OdpowiedzUsuń