poniedziałek, 13 czerwca 2016

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu.

Bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące. Pełne bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Do upieczenia tych muffinek użyłam wspaniałego i aromatycznego cynamonu cejlońskiego mielonego  , a do dekoracji użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)

 



Składniki:
 3 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
4 kostki białej czekolady
2 kostki mlecznej czekolady
15 truskawek
2 płaskie małe łyżeczki cynamonu mielonego
2 płaskie łyżki śmietany 12%
50 ml mleka

Wykonanie:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół. Czekolady kroimy na małą kosteczkę.

2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.

4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.

6. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz