niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką.

To ciasto jest po prostu pyszne. Mięciutkie kakaowe blaty z wyczuwalną nutką cynamonu przełożone lekką jogurtowo - cytrynową pianką. Jak ktoś lubi bardziej słodkie to można piankę dosłodzić, ja nie dodawałam cukru, dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Dodam, że dżemu porzeczkowego użyłam własnej roboty, bo taki jest najlepszy. Do przygotowania ciasta użyłam wspaniałego i aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego od SKWORCU . To ciasto polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
40 dag jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny

Pianka:
40 dag jogurtu naturalnego
1 galaretka o smaku cytrynowym
ewentualnie cukier puder do smaku

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Do miski dajemy jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlewamy przestudzone masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.

6. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz