poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Faworki serowo - paprykowe z piekarnika.

Pyszne serowo - paprykowe faworki. Takie na przekąskę do pochrupania. Wyraziste w smaku. Polecam, bo szybko znikają po upieczeniu. Do upieczenia tych faworków użyłam suszonej papryki w płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dag sera żółtego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:

1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie przekładamy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy jeszcze dodać śmietany.



2. Następnie ciasto cieniutko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w paski, nacinamy środek i przeciągamy formując faworki.



3. Faworki układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem.



4. Następnie pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Smacznego.

Rady:

 Jeżeli nie mamy suszonej papryki w płatkach można ewentulanie użyć papryki mielonej.




2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł :) Przecież faworki nie muszą być tylko słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) No właśnie.....nie muszą być słodkie, ważne żeby były pyszne:)

      Usuń