wtorek, 22 marca 2016

Babka szafranowa.

Szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać i wybór padł na babkę szafranową. Babka wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Pięknie żółciutka. Możemy ją upiec na świąteczny wielkanocny stół. Ten wspaniały szafran otrzymałam od SKWORCU . Polecam i zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
 4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki nitek szafranu ( 0,2 g )

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy, powinno być dobrze ciepłe, następnie rozpuszczamy w nim nitki szafranu i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę tortową, proszek do pieczenia i mleko z szafranem. Ucieramy na gładkie ciasto.





2. Foremkę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy do niej ciasto.




3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Babkę studzimy i wyjmujemy z formy.




4. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


5. Smacznego.




2 komentarze: