Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami? Ja uwielbiam...mniam :) Zapraszam :)
Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
4 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
około 30 dag świeżych truskawek
Wykonanie:
1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Ciasto przekładamy do blaszki o
wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół i układamy na cieście.
4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam blaszki o
wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:
sobota, 17 czerwca 2017
czwartek, 15 czerwca 2017
Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym.
Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)
Składniki:
Owsianka:
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
10 dag ulubionej chałwy
2 łyżki rodzynek
Mus:
1 szklanka świeżych truskawek
cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina masła do posmarowania kokilek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.
3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.
4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Owsianka:
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
10 dag ulubionej chałwy
2 łyżki rodzynek
Mus:
1 szklanka świeżych truskawek
cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina masła do posmarowania kokilek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.
3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.
4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.
5. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
środa, 14 czerwca 2017
Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.
Taki deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu . A jeśli podamy go w ozdobnych i wysokich szklankach będzie pięknie się prezentował. Słodycz kremu i bitej śmietanki została przełamana lekko kwaśnym musem z jagód kamczackich, a jeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Krem:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Mus jagodowy:
1 szklanka jagód kamczackich
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.
3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.
4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.
Składniki:
Krem:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Śmietanka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Mus jagodowy:
1 szklanka jagód kamczackich
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.
3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.
4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.
5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.
wtorek, 13 czerwca 2017
Zupa na smażonych warzywach z kaszą jaglaną.
Tak przygotowana zupa jest niezwykle pyszna. Warzywa zostały przesmażone na maśle i zalane gorącą wodą, w ten sposób powstał wspaniały i aromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Polecam i zapraszam :)
Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
1 duży kalafior
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 łyżki masła
gorąca woda
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
koperek suszony według uznania
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również całą kaszę przełożyć do zupy. Jak kto lubi.
6. Podajemy i smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 3 litry zupy.
Podałam na takim ślicznym talerzu:
Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
1 duży kalafior
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 łyżki masła
gorąca woda
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
koperek suszony według uznania
1 szklanka śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.
4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również całą kaszę przełożyć do zupy. Jak kto lubi.
6. Podajemy i smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 3 litry zupy.
Podałam na takim ślicznym talerzu:
Etykiety:
Bezmięsne,
Galeria Cuda Świata,
Kalafior,
Obiad,
testowanie,
testowanie Galeria Cuda Świata,
Warzywa,
Współpraca,
współpraca Galeria Cuda Świata,
Zupy
niedziela, 11 czerwca 2017
Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.
Polecam Wam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki...to wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam na deser, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
5 jajek
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
5 jajek
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik podałam na ślicznych talerzykach od Galerii Cuda Świata:
piątek, 9 czerwca 2017
Rolada z kremem maślano - truskawkowym.
Nie pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę. Zapraszam i życzę smacznego:)
Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
12,5 dag masła 82%
cukier puder do smaku
pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku )
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rolady
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy.
2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki, rozgniatamy widelcem, odsączamy z soku i odmierzamy pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy, wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki do schłodzenia.
4. Podanie: Po tym czasie roladę kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA :
Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
12,5 dag masła 82%
cukier puder do smaku
pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku )
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rolady
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy.
2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki, rozgniatamy widelcem, odsączamy z soku i odmierzamy pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy, wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki do schłodzenia.
4. Podanie: Po tym czasie roladę kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudem i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA :
środa, 7 czerwca 2017
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.
Taki chłodnik jest idealny na upały, dobrze schłodzony idealnie ugasi pragnienie. Można go podać na lekki obiad lub podwieczorek. Kwaśny za sprawą jagód i słodki za sprawą czekolady i śmietanki, sycący za sprawą makaronu. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Bardzo polecam spróbować. Dodam, że pierwszy raz użyłam taki makaron, stwierdzam, że jest pyszny. Zapraszam :)
Składniki:
2 szklanki jagód kamczackich
2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
cukier do smaku
20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do śmietanki
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje makaronu, wyciskamy śmietankę i posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.
6. Życzę smacznego.
#lubelloveinspiracje #lubella
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Składniki:
2 szklanki jagód kamczackich
2 jogurty naturalne ( po 40 dag każdy )
cukier do smaku
20 dag makaronu świderek mini czekoladowego
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do śmietanki
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy z jogurtami naturalnymi i cukrem do smaku. Następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. Makaron gotujmy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Schłodzony chłodnik rozlewamy na talerze, nakładamy porcje makaronu, wyciskamy śmietankę i posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.
6. Życzę smacznego.
#lubelloveinspiracje #lubella
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Subskrybuj:
Posty (Atom)