Polecam bardzo pyszne ciasto, które pochodzi z książki siostry
Anastazji. Przygotowałam je z moimi małymi zmianami. Ciasto bardzo
ładnie się prezentuje. Polecam upiec i podać z aromatyczną kawą. Biszkopty upiekłam z mąki tortowej od MŁYNOMAG . Ta mąka jest idealna do biszkoptów. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa z jabłek:
70 dag jabłek ( waga po obraniu )
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku
1 łyżka masła
Krem budyniowy:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
dowolna posypka
Wykonanie:
1. Biszkopty:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia,
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych
papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25
-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty
sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
2. Masa z jabłek:
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy
70 dag ) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy
masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając,
uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i
wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden
biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Krem budyniowy:
Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę,
dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy
zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
4. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.
5. Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy,
tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na
małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy
aż będzie gęsta i szklista.
6. Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do
zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy, dekorujemy i
podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do
kremu można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
sobota, 7 stycznia 2017
piątek, 6 stycznia 2017
Cebularze z mąki od Młynomag.
Od czasu do czasu na obiad przygotowuję takie cebularze. Są bardzo smaczne i syte. Sprawdzą się również na przekąskę lub jak ktoś lubi to na sytą kolację. Podczas pieczenia po całym domu unosi się apetyczny zapach. Do ich upieczenia upieczenia użyłam mąki pszennej Warmińskiej od MŁYNOMAG . Z mąką bardzo dobrze mi się pracuje i jestem z niej zadowolona. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
8 dużych cebul
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
ulubiony ketchup
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.
4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.
5. Tak upieczone cebularze dekorujemy ketchupem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
8 dużych cebul
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
ulubiony ketchup
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.
4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.
5. Tak upieczone cebularze dekorujemy ketchupem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
czwartek, 5 stycznia 2017
Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą.
Polecam kolejne ciasteczka bezglutenowe. Przyznam się szczerze, że to mój początek z tą dietą i dużo czytam na ten temat. Wiem na pewno, że wybierając produkty bezglutenowe należy czytać dokładnie ich skład, ponieważ niektóre produkty ( pomimo, że są bezglutenowe ) mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Te ciasteczka są bardzo pyszne i takie piaskowe. Urozmaiciłam je czekoladą i posypką cukrową. Polecam na podwieczorek z kubkiem mleka ( ja wolę z pyszną, gorącą i aromatyczną kawą ). Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jajka
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )
Wykonanie:
1.Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
2.Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3.Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Wybierając produkty bezglutenowe czytajmy dokładnie ich skład, ponieważ niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciasteczek.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jajka
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )
Wykonanie:
1.Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
2.Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3.Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Wybierając produkty bezglutenowe czytajmy dokładnie ich skład, ponieważ niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciasteczek.
środa, 4 stycznia 2017
Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej.
Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
wtorek, 3 stycznia 2017
Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki.
Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Do przyprawiania placów ziemniaczanych użyłam niezwykle aromatycznej suszonej natki pietruszki i białego pieprzu mielonego od SKWORCU . Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Dodatek kwaśnej śmietany do ciasta ziemniaczanego sprawi, że ciasto nam nie ściemnieje.
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Dodatek kwaśnej śmietany do ciasta ziemniaczanego sprawi, że ciasto nam nie ściemnieje.
poniedziałek, 2 stycznia 2017
Mięciutki sernik na tartym cieście.
Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, taki jak lubię. Idealnie kruche
ciasto i mięciutka i delikatna masa serowa z mnóstwem rodzynek. Polecam
przepis. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowego w wiadereczku )
6 jajek
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
5. Podajemy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowego w wiadereczku )
6 jajek
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy, wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładamy masę serową i ścieramy pozostałe ciasto.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
5. Podajemy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy.
niedziela, 1 stycznia 2017
Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji.
To ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, przygotowałam je według swoich sprawdzonych przepisów na krem, polewę czy biszkopty, inspirowałam się tylko wyglądem ciasta. To ciasto jest bardzo pyszne. Polecam przepis. Do upieczenia biszkoptów użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki suchego maku
Krem budyniowy:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
Pianka:
1 truskawkowa galaretka
250 ml gorącej wody
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
10 dag herbatników
cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.
Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt z makiem:
5 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki suchego maku
Krem budyniowy:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
Pianka:
1 truskawkowa galaretka
250 ml gorącej wody
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
Polewa czekoladowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
10 dag herbatników
cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.
Subskrybuj:
Posty (Atom)