niedziela, 6 grudnia 2015

Współpraca z ECOBLIK.

Firma Eco Blik  nawiązała współpracę z moim blogiem.W związku z tym dzięki uprzejmości Eco Blik otrzymałam paczuszkę wspaniałych produktów.Produkty oczywiście mogłam wybrać sobie sama.Po dokładnym przejrzeniu wszystkich wspaniałych produktów zdecydowałam się na kardamonlawendę ,kaszę jaglaną oraz herbatę ziemiańską .
 Sklep Eco Blik posiada w swojej ofercie kawy,herbaty,kasze,przyprawy i wiele innych wspaniałych produktów.Wszystkie produkty mają bardzo śliczne opakowania,które przyciągają uwagę.
Firmie Eco Blik dziękuję za zaufanie i zapewniam,że moja ocena i współpraca będzie rzetelna i uczciwa.



A oto produkty,które wybrałam:

1.Lawenda:


2.Kardamon:


3.Herbata ziołowa:


4.Kasza jaglana:





sobota, 5 grudnia 2015

Warzywna pasta na kanapki.

Warzywna pasta na kanapki?Czemu nie.Mocno pachnąca i pyszna.Polecam podać ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację.Jest bardzo syta.Zamiast majonezu możemy użyć jogurt naturalny.Pasta będzie wtedy mniej kaloryczna.Do jej przyprawienia użyłam białego pieprzu mielonego oraz aromatycznej suszonej natki pietruszki od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
 2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
1 średni seler
sól do smaku
 biały pieprz mielony do smaku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1-2 łyżki majonezu

Wykonanie:
 1.Warzywa obieramy,myjemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy i studzimy.
2. Przestudzone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy natkę pietruszki i majonez,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
3. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
4.Smacznego.


piątek, 4 grudnia 2015

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami.

W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół. Śledzie podałam ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)




Składniki:
3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, uważamy, żeby cebulę za mocno nie przypiec.

3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.

6. Smacznego.

czwartek, 3 grudnia 2015

Bułki pszenno-orkiszowe.

Jestem wielką wielbicielką domowego pieczywa.Uważam,że jest ono najlepsze,dlatego jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby.Mąkę orkiszową wykorzystałam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Bułki wyszły niezwykle mięciutkie i pyszne.Bardzo polecam mąkę orkiszową ciemną od SKWORCU.Super się z nią pracuje.Bułeczki polecam na śniadanie lub kolację.Zapraszam:)




Składniki:
 Rozczyn:
5 dag drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki orkiszowej ciemnej
1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
pół szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą wodą,następnie dodajemy obie mąki i mieszamy na gładką bez grudek masę.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn trochę podrósł.


2. Obie mąki przekładamy do miski,dodajemy sól,jajko,rozczyn i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut żeby wyrosło.


3.Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.





4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły.


5. Następnie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


6.Smacznego.

Ciasto miodowo-orzechowe.

Kruchy placek pachnący miodem i orzechami.Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Zapraszam:)



Składniki:
 Ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki miodu prawdziwego

Piana:
2 białka
1 łyżka miodu prawdziwego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka wiórek kokosowych
5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
4-5 łyżek marmolady
1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm,posmarowanej masłem.Nakłuwamy widelcem.


2. Tak przygotowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą.


3. Białka przekładamy do miski,następnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe,miód i orzechy.Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto.


4. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Następnie po upieczeniu jeszcze gorące posypujemy wiórkami kokosowymi.Studzimy i po tym czasie kroimy i podajemy.


5.Smacznego.

środa, 2 grudnia 2015

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.

Pizzę lubi chyba każdy.Moja rodzina wręcz ją uwielbia.Tym razem przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami.Jest tak syta,że z powodzeniem możemy przygotować ją na obiad.Pizzę przyprawiłam niezwykle aromatycznymi ziołami prowansalskimi  od SKWORCU Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone

Pieczarki:
25 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
15 dag sera żółtego
 zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2.Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.
6.Smacznego.

wtorek, 1 grudnia 2015

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety. Do przepisu wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy, który super się sprawdził jako posypka do serduszek. Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół. Zapraszam:)






Składniki:

 Rozczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dag masła

Dodatkowo:
2 białka
cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i łyżką mąki, następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli, stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.


2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na kawałki, każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek, który następnie zwijamy w rulonik. Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko. Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.


3. Białka lekko roztrzepujemy, za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.


 5. Smacznego.

Rady:
Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 sztuk serduszek.