piątek, 21 czerwca 2024

Truskawkowe tiramisu z puszystym kremem z mascarpone i śmietanki kremówki

 Pyszne i lekkie tiramisu. Trochę taka inna receptura niż klasyczne tiramisu. Pachnące truskawkami. Obłędne w smaku. Jak jeszcze dorwiecie truskawki to zróbcie i koniecznie dajcie znać czy smakowało. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 

 

 



 

 

Potrzebujemy:


Na krem:

25 dag serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku ( według uznania )

1 płaska łyżka żelatyny spożywczej

niewielka ilość gorącej wody do żelatyny ( 3-4 łyżki )


Dodatkowo:

30 dag podłużnych biszkoptów 

około 40 dag świeżych truskawek

 

 

Wykonanie pysznego tiramisu:

 

1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Połowę kroimy w małą kosteczkę, drugą połowę blendujemy na gładki mus.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Płynną, letnią żelatynę dodajemy do kremu i ponownie ubijamy.

3. Biszkopty maczamy w musie truskawkowym, układamy w blaszce lub po prostu na tacy, nakładamy porcję kremu i porcję pokrojonych truskawek. Kolejno porcja biszkoptów w musie, kremu i truskawek, następnie biszkopty w musie i krem. Tak wykonane tiramisu wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

4. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.

Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.

Najlepiej użyć świeżych owoców.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz