wtorek, 18 czerwca 2024

Bezowe mini torciki z truskawkami

 Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszny deser. Są to torciki bezowe z kremem na bazie serka mascarpone i musem ze świeżych truskawek. Słodko i pysznie. Bardzo polecam.

 


 


Potrzebujemy:

 

Na bezę:

2 białka

pół szklanki cukru


Na krem:

25 dag serka mascarpone 

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

świeże truskawki około ( 20-30 dag ) 

dowolne dekoracje: u mnie makaroniki, melisa i truskawki przekrojone wzdłuż


 

Wykonanie pysznych torcików bezowych:


1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki )  ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.

2. Formowanie bez: Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia z ubitej piany na bezy formujemy niewielkie krążki jednakowej wielkości. Powinno nam wyjść 8 sztuk krążków.

3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

4. Mus truskawkowy: Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładki mus. Część musu użyjemy do kremu, a część do polania torcików bezowych.

5. Krem: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy mus truskawkowy według uznania, mieszamy.

6. Przekładanie: Kremem przekładamy krążki bezowe, smarujemy również wierzch, następnie polewamy musem truskawkowym i dowolnie dekorujemy.

7. Podanie: Tak wykonane bezy są gotowe do podania. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Torciki im dłużej postoją to bardziej zmiękną.
 
Używamy dowolnej dekoracji, mogą to być dowolne słodycze, lub można pominąć.





 

1 komentarz:

  1. Kochana przepiękne są! Idealne na letni podwieczorek,a tak udekorowane mogą być nawet torcikiem urodzinowym czy imieninowym 🫶

    OdpowiedzUsuń