czwartek, 13 czerwca 2024

Bezowy deser z powidłem śliwkowym i serkiem mascarpone

  Kto chętny na takie deser? Pierdylion kalorii, ale raz na jakiś czas można...chyba. Chrupiące bezy, lekko kwaśne powidło i serek mascarpone, dekoracja ze słodyczy...coś pięknego i pysznego. Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Zróbcie takie. Koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę.





 

 Potrzebujemy:

 

Na bezę:

2 białka

pół szklanki cukru

pomarańczowy barwnik spożywczy

 

Dodatkowo:

250 g serka  mascarpone o smaku kajmakowym

pół słoiczka powidła śliwkowego

dowolne słodycze w pomarańczowym lub żółtym kolorze



 


Wykonanie pysznego deseru: 

 

1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki )  ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy.

2. Formowanie bez: Ubitą pianę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc takie tunele, które później napełnimy kremem. Powinno nam wyjść 4 sztuki bez. Wyciskamy również kilka małych bezików, które posłużą nam do dekoracji.

3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. Mniejsze bezy będą potrzebowały mniej czasu na wysuszenie, więc tego pilnujemy.

4. Nadziewanie: Serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Do środka bez nakładamy po porcji powidła śliwkowego, następnie wyciskamy krem i dekorujemy słodyczami i małymi bezikami.

5. Podanie. Gotowe desery bezowe podajemy. Smacznego życzę.


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Użyłam smakowego serka mascarpone, ale można użyć zwykłego i wymieszać z masą kajmakową do smaku.

Używam barwnika spożywczego w proszku, który rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody.

Desery im dłużej postoją to bardziej zmiękną.

 

 



2 komentarze: