wtorek, 25 czerwca 2024

Deser jogurtowy z truskawkami, bezami i rogalikami

 Pyszny i bardzo prosty deser. Wykonany na bazie jogurtu greckiego typu greckiego i świeżych pachnących truskawek. Podany z chrupiącymi rogalikami. Do tego słodkie bezy. Bardzo polecam. Słodkich inspiracji życzę.

 


 

 

Potrzebujemy:

40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

miód prawdziwy płynny do smaku

około 30 dag świeżych truskawek

bezy

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

makaroniki do dekoracji

melisa do dekoracji

 

 

Wykonanie pysznego deseru:

 

1. Ciasto francuskie rozwijamy, odstawiamy na kilka minut żeby się ociepliło, kroimy w małe trójkąty, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2. Rogaliki pieczemy w temperaturze 200 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone rogaliki studzimy, najlepiej studzić je na metalowej kratce.

3. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, kilka odkładamy do dekoracji. Pozostałe blendujemy na gładki mus.

4. Jogurt grecki mieszamy z miodem do smaku.

5. Na talerze nakładamy po porcji jogurtu, polewamy sosem, dekorujemy makaronikami, truskawkami, melisą i bezami.  Bezy można pokruszyć. Podajemy z rogalikami. Smacznego życzę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz