sobota, 29 czerwca 2024

Biszkoptowe muffinki z truskawkami

Proste i pyszne muffinki do których można użyć dowolnych sezonowych owoców, ja użyłam truskawek, ale mogą to być borówki, wiśnie czy czereśnie. Wybór jest ogromny. Takie muffinki można zabrać ze sobą na piknik, spacer, wycieczkę, czy po prostu na podwieczorek w ogrodzie. Bardzo polecam. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 



Potrzebujemy:

4 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki oleju

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 20 dag świeżych truskawek

 


Wykonanie pysznych muffinek:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy olej i żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec stopniowo wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

2. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

3. Do ciasta dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia mufiinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka i ładnego zrumienienia się przez około 30-40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

6. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 mi.

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk muffinek.

 Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz