piątek, 22 marca 2024

Pszenno-orkiszowy chrupiący chleb z gara

Zakochałam się w wypiekaniu chleba. I nie ukrywam, że za każdym razem wychodzi mi pyszny. Ta chrupiąca skórka jest obłędna. A zapach jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia cudowny. Tym razem mam dla Was recepturę na chleb pszenno-orkiszowy. Jak upieczenie to zapewniam Was, że na jednej kromce się nie skończy. Zobaczcie na te dziury w chlebie, to sekret dobrze wyrobionego ciasta. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.

 

 

 

Potrzebujemy:

300 g mąki tortowej

120 g mąki orkiszowej typ 630

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

7 g suszonych drożdży

300 ml ciepłej wody


 

Wykonanie pysznego chleba:



1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy w tej mące kilka chwil i przekładamy ponownie do miski. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

2. Pod koniec wyrastania ciasta piekarnik ustawiamy na 250-230 stopni, u mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby podrósł.

4. Dobrze nagrzane naczynie żaroodporne odkrywamy, wkładamy wyrośnięty chlebek, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 250-230 stopni przez 20 minut, następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce.

6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę.

 

 


 

Moje rady:

Ciasto na chleb możemy wyrobić robotem przez około 10 minut.

Mąkę zawsze przesiewam.

Do upieczenia chleba możemy użyć naczynia żaroodpornego lub gara żeliwnego.

Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiący.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 

 



3 komentarze: