niedziela, 10 marca 2024

Wielkanocny kruchy mazurek z kremem, dżemem i ciasteczkami

 Dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na uroczy i pyszny mazurek. Dwa proste kremy, dżem i urocza dekoracja. Idealny na świąteczny stół. Krem śmietankowy jest lekko kwaśny, pachnący żem truskawkowy i kruche ciasteczka. Dekorujemy dowolnymi słodyczami, u mnie są to makaroniki i czekoladowe jajeczka. Prosty i łatwy w wykonaniu. Uda się każdemu. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 





Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

2 żółtka

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

 

Na krem śnieżkowowo-galaretkowy:

1 galaretka cytrynowa

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

250 ml gorącej wody

 

Na krem maślany:

10 dag miękkiego masła 82 %

6 dag mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki cukru pudru ( przesianego )

żółty barwnik spożywczy ( opcjonalnie ) 

 

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców ) 

dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie makaroniki i czekoladowe jajeczka ) 

żółty barwnik spożywczy do ciasteczek

mąka do podsypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznego mazurka:

 

1. Ciasto, blaty i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie dzielimy na trzy części. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy blaty w kształcie jajka. Uzyskamy trzy blaty. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Pozostałe ciasto łączymy z barwnikiem spożywczym. Używam barwnika w proszku, więc niewielką ilość barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie i łączę z ciastem. Z ciasta wykrawamy dowolne ciasteczka, które posłużą nam do dekoracji mazurka. U mnie są to ciasteczka z motywem świątecznym. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.

2. Krem śnieżkowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do stężenia. Do zimnej galaretki wsypujemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem zastyga bardzo szybko, więc szybko z nim postępujemy.

3. Składanie: Na dwóch blatach wyciskamy wokół krem, środek wypełniamy dżemem. Kładziemy jeden blat na drugim i przykładamy trzecim. Staramy się nie dociskać, ponieważ blaty mogą pęknąć. 

4. Krem maślany: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ucieramy. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy według uznania jak chcemy mieć zabarwiony krem i ucieramy do dokładnego się połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Przekładanie i dekoracja: Wokół mazurka wyciskamy rozetki z kremu maślanego, środek smarujemy dżemem. Dekorujemy ciasteczkami i dowolnymi słodyczami. Mazurek wstawiamy do lodówki do stężenia.

6. Podanie: Gotowy mazurek kroimy i podajemy. Najlepiej kroić na drugi dzień gdy kruche blaty zmiękną od kremów i dżemu. Smacznego życzę.

 



Moje rady:


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Długość mazurka około 25 cm, szerokość na środku mazurka 16 cm.

Używam barwnika w proszku, więc niewielką ilość barwnika rozpuszczam w zimnej wodzie i łączę z ciastem czy kremem.

Najlepiej kroić na drugi dzień gdy kruche blaty zmiękną od kremów i dżemu. 

 


 

2 komentarze:

  1. Cudeńko! Aż żal kroić 😉w moim domu nie ma tradycji mazurków, więc jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń