poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Sernikowy obłoczek z truskawkami w galaretce

Sernik to ciasto, które sprawdza się doskonale na różne okazje, od świąt, po rodzinne spotkania czy różne imprezy. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Tak jak lubimy. U mnie zawsze gości na świątecznym stole. Tym razem upiekłam sernik na spodzie z herbatników, truskawkami w galaretce i kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny, bardzo polecam. Najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Udanych wypieków Wam życzę.

 




Potrzebujemy:

 

Na spód:

30 dag maślanych herbatników

15 dag masła 82 %

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa razy )

niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

5 jajek

15 dag masła lub margaryny


Na galaretkę:

około 50 dag truskawek ( świeżych lub mrożonych )

2 galaretki truskawkowe

750 ml gorącej wody


Na śmietankę:

25 dag serka mascarpone

33 dag śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny spożywczej

3-4 łyżki gorącej wody


Dodatkowo:

5 dag białej czekolady

 


Wykonanie pysznego sernika:

 


1. Spód: Herbatniki rozdrabniamy, można zmielić, przewałkować w woreczku wałkiem do ciasta, ja rozdrobniłam za pomocą blendera. Masło roztapiamy i wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy. Wlewamy gorące masło. Masę herbatnikową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lekko ubijając tworząc spód.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, ucieramy. Masę serową wylewamy równomiernie na spód herbatnikowy.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Truskawki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Mrożone truskawki lekko rozmrażamy, przekrawamy na mniejsze kawałki, przekładamy do galaretki, mieszamy i wykładamy na sernik, galaretka z mrożonymi owocami szybko tężeje. Świeże truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, przekrawamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do galaretki, odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą wykładamy na sernik. Wkładamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia galaretki.

5. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, następnie ubijamy na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Płynną i letnią żelatynę wlewamy do kremu i ubijamy kilka chwil do dokładnego połączenia się. Krem śmietankowy wykładamy na galaretkę. 

6. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do dokładnego stężenia.

7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Sernik można pokroić na około 30 porcji.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Truskawki świeże lub mrożone.




2 komentarze: