poniedziałek, 12 lutego 2024

Walentynkowa rolada z białek z kremem i dżemem

W mojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.

 

 


 




Potrzebujemy:


Na biszkopt białkowy:

6 białek

6 łyżek cukru

8 łyżek oleju

2 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na krem:

125 g serka mascarpone

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego


Dodatkowo:

pół słoiczka dobrej jakości dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców ) 

cukier puder do oprószenia

cukrowe dekoracje jadalne

 


Wykonanie pysznej rolady:


1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Następnie gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w rulon od węższej strony biszkoptu. Zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

2. Krem: Serek mascarpone mieszamy z mlekiem skondensowanym, około 2 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego, a pozostały krem rozsmarowujemy na zimnym biszkopcie. Na krem wykładamy równomiernie dżem truskawkowy. Zawijamy roladę. 

 3. Dekoracja i podanie: Następnie oprószamy ją cukrem pudrem, dekorujemy odłożonym kremem i cukrową posypką. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Roladę można odstawić do schłodzenia i stężania do lodówki. Ja swoją kroiłam od razu i pięknie się kroiła.

 



Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.

Roladę można pokroić na 8 porcji. 




2 komentarze: