sobota, 24 lutego 2024

Bułka paryska

 W mojej kuchni zawsze pachnie drożdżowym. Uważam, że to najlepsze perfumy dla domu. Zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek, do najpiękniejszy zapach. A, domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy poświęcić chwilę i możemy się cieszyć pysznym i domowym wypiekiem. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną bułkę paryską, która nawet na drugi dzień pozostaje świeża i się nie kruszy. Możemy pokroić ją na dowolnie cieniutkie kromeczki. Bułka ma idealnie chrupiącą skórkę. Bardzo polecam. Udanych wypieków.





 


Potrzebujemy:


Na rozczyn:

1 dag świeżych drożdży

75 ml ciepłego mleka

75 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

25 dag mąki tortowej

pół łyżeczki soli


Dodatkowo:

1 łyżka oleju

mąka do podsypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznej bułki paryskiej:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem, wodą i mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto przez 15 minut. Ja zagniatam na stolnicy lekko oprószonej mąką. Następnie ciasto przekładamy do miski, smarujemy olejem i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Pieczenie: Z wyrośniętego ciasta formujemy podłużną bułkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od razu w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną bułki studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.

4. Podanie: Gotową kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




4 komentarze: