niedziela, 16 lipca 2017

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście.

Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:)








 Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA .



Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Pianka:
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 kopiaste łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
dowolna cukrowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i  dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).

4. Pianka:  Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego

5. Dekoracja:  Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podajmy i smacznego życzę.

Rady:
Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 %
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od Galerii Cuda Świata:



10 komentarzy: