sobota, 29 lipca 2017

Grillowana kukurydza z masłem, papryką i koperkiem.

Dzisiaj mam dla Was taką grillowaną kukurydzę. Do tej pory podawałam ugotowaną z wody z solą i masełkiem. Ale powiem Wam, że taka grillowana jest pyszna i pysznie pachnąca papryką, koperkiem i masełkiem. Można ją przygotować na obiad lub kolację, wystarczy dosłownie tylko pół godziny i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam :)






Składniki:

4 kolby kukurydzy
1 łyżeczka cukru
gorąca woda
sól do smaku
papryka słodka mielona według uznania
masło 82% według uznania
koperek świeży dowolna ilość

Wykonanie:

1. Kukurydzę dokładnie obieramy i płuczemy, następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Ważne żeby cała kukurydza była przykryta wodą.

2. Ugotowaną kukurydzę wyjmujemy i osączamy z wody, układamy na foli aluminiowej, oprószamy papryką i na każdą nakładamy po kawałeczku masła. Zawijamy. Następnie grillujemy około 15-20 minut. Pod koniec grillowania kukurydzę można położyć na chwilę bez foli na ruszcie będzie bardziej zrumieniona.

3. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy, na gorącą kukurydzę nakładamy jeszcze po porcji masła, oprószamy solą i posypujemy koperkiem. Podajemy od razu.

4. Smacznego życzę.

10 komentarzy:

  1. Oh..narobiłaś mi smaka. Zjadłabym teraz taką grillowaną kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w tym roku jeszcze nie jadłam, muszę nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mojego Męża :) Uwielbia kukurydze tak przygotowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na taką kukurydzę -:)

    OdpowiedzUsuń