środa, 31 sierpnia 2016

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami.

Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Sprawdza się gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej pracochłonnego. W cieście znalazły się moje ulubione maliny i jeżyny. Polecam przepis. Zapraszam:)





Składniki:

3 duże jajka
16 dag mąki tortowej
16 dag cukru
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka jeżyn
pół szklanki malin
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

6. Ciasto kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

6 komentarzy: